Uppkomst och former

»Från djupet av jordens inre har de färdats upp till ytan genom mekaniska krafter«

På jorden finns ett stort antal mineraler och från mineral bildas kristaller. De delas sen in i olika grupper och familjer utifrån vilken mineral de bildats av. De flesta kristaller har formats under många tusentals år där de fått växa fritt under ideala förhållanden.  Från djupet av jordens inre har de sen färdats upp till ytan genom mekaniska krafter, exempelvis genom ett vulkanutbrott eller i takt med att berg skapas. De naturliga kristaller som finns idag kan återfinnas i grottor, genom utgrävningar i underjorden eller vid flodbanker och stränder.

Hur en kristall sprider sin energi beror på hur den är formad. Ibland formas den naturligt och ibland får den hjälp på mekanisk väg. 

Geod är en hel sten som är täckt av kristaller inuti. Formen gör att man både kan fånga och rikta energin samt sprida den utåt.

Kluster är ofta en del av en geod som slagits sönder. Den är täckt av många små och lite större spetsar som sitter lite här och där och pekar i olika riktningar. Detta gör att också energin sprids i olika riktningar. Du kan använda ett kluster i ett rum för att sprida fin energi eller till att ladda andra mindre kristaller på. Vanliga kluster är av ametist, kvarts eller kalcit.

Råa kristaller är kristaller som är naturliga och som inte har behandlats eller slipats. De är inte så sköna att ha på kroppen men är perfekta att ha i ett rum. Kluster och spetsar är exempel på råa kristaller.

Tumlad kristall är kristaller som har slipats i maskin och sen polerats för att bli mjuka och blanka. De är de vanligaste kristallerna som finns och sköna att placera på kroppen eller att hålla i handen eller ha i fickan. Trumlade kristaller sprider sin energi på ett mjukt och fint sätt och används gärna vid chakrabalanseringar.

Kristallspets är en kristall som är spetsig i ena änden. Den kan både ha slipats manuellt och vara naturligt formad. Där riktas energin utifrån spetsen. Det finns olika slipningar som formar olika spetsar. T.ex kan en kristall vara spetsig i båda ändar, då riktas energin åt båda hållen.

En kristallkula är ett rundslipat klot av i princip vilken mineral som helst. Den sprider energin på ett fantastiskt sätt i ett rum och ett vanlig klot är kristallkula av bergskristall, rosenkvarts eller selenit.

Andra former att känna till är också kristallstav, skivor och pyramider.

Kristaller kan också framställas på kemisk och mekanisk väg för att efterlikna naturliga men räknas då inte som en naturlig kristall. Efter utvinningen ska sen kristallen renas och bearbetas. De kan slipas, delas och poleras.