Kristaller och våra chakran

»Ett chakra i balans är fullt fungerande och bidrar till vårt välbefinnande.«

Chakra är sanskrit och betyder hjul. Detta hjul snurrar av ljus och prana (livskraft). I vår kropp finns hundratals chakran men man brukar prata om sju huvudchakran. Man kan se dem som energiportar som är kopplade till Sushumna/pranaröret, den energikanal som löper längs vår ryggrad.

Ett chakra i balans är fullt fungerande och bidrar till vårt välbefinnande. Vår aura är i balans och vi både känner och upplever att vi är i balans. Ibland händer det att balansen rubbas, antingen är chakrat då överaktivt eller underaktivt.  För att ta reda på detta kan man använda en pendel för att läsa av energiflödet i chakrana. 

Rotchakrat Det första chakrat nedifrån heter Rotchakrat men kallas också Baschakrat eller Muladhara. Det ligger vid ryggradens slut nära svanskotan. Den färg som brukar kopplas till Rotchakrat är varmt röd. I ett balanserat Rotchakra bor känslor som trygghet, stabilitet, att känna sig tillräcklig och vara grundad. Du har allt du behöver och ”står med fötterna på jorden”. Kristaller som är kopplade till Rotchakrat är till exempel Röd Jaspis, Granat, Hematit och Svart Turmalin.

Sakralchakrat Andra chakrat ligger några fingerbrädder nedanför naveln och kallas för sakralchakrat eller navelchakrat, Swadhistana. Den färg som kopplas till detta chakra är orange. I ett balanserat navelchakra känner du känslor som vitalitet och livskraft, förnöjsamhet och förmåga att njuta. Du känner kreativitet och skaparglädje. Kristaller som är kopplade till navelchakrat är Karneol, Bärnsten och Orange Kalcit. Även Månsten är en kristall som är lämpad för navelchakrat på grund av sina balanserande egenskaper för framför allt kvinnor som menstruerar eller är i klimakteriet.

Solar Plexus Tredje chakrat kallas Solar Plexus och ligger just vid solar plexus, i maggropen mellan navel och där revbenen slutar. Detta chakra kallas också Manipura. Färgen som kopplas hit är gul som solen. Här bor din självkänsla, viljestyrka och glädje över livet. När du är i balans här känner du handlingskraft och beslutsamhet och har förmåga att sätta gränser. Kristaller som kopplas till Solar Plexus är Citrin, Gul Jaspis och Tigeröga.

Hjärtchakrat Nästa chakra är hjärtchakrat. Det kan delas in i undre hjärtchakrat, hjärtchakrat samt övre hjärtchakrat. Detta chakra kallas också Anahata. Färger som kopplas till hjärtchakrat är rosa och persikofärgat (det undre) grönt och blågrönt (övre hjärtchakrat). När du är i balans och är i fullständig kontakt med ditt hjärtchakra kan du känna och förmedla kärlek till dig själv och andra. Du kan känna empati och tillit och du kan förlåta och ta emot förlåtelse. Kristaller som är kopplade till hjärtchakrat är Rosenkvarts, Malakit, Grön Aventurin, Rodokrosit och Rosa Turmalin.

Halschakrat Nästa chakra är halschakrat eller Vishuddha och är placerat i halsen. Färgen som kopplas dit är turkos eller akvamarinblå. Här bor din tillit och din kommunikation, både ut mot andra men också in till dig själv. Du står upp för den du är och du är sann i dig själv. Du har lätt för att uttrycka dig kärleksfullt och respektfullt och kan uttrycka dina känslor och tankar. Kristaller som är kopplade till halschakrat är Akvamarin, Angelit, Turkos och Blå Bandagat.

Pannchakrat I pannan mellan ögonen, strax ovanför ögonbrynen och rakt in sitter pannchakrat, vårt tredje öga som också kallas Ajna. Färgen som är kopplad till detta chakra är indigoblått. Ett tredje öga i balans står för att vara trygg i sin intuition, att ha förmågan att se bortom det vanliga. Ha kontakt med sin fantasi och att vara i kontakt med sitt inre seende. Kristaller som är lämpade för tredje ögat är Ametist, Celestit och Lapis Lazuli.

Kronchakrat Slutligen högt uppe på hjässan vid din fontanell ligger kronchakrat eller Sashasara. Detta chakra är violett och här bor din vishet, din högre medvetenhet och din kontakt med universum. Du har en känsla av att vara en del av någonting större och du känner frid. Kristaller kopplade till kronchakrat är Bergskristall, Andekvarts, Selenit och Ametist.

FYRA CHAKRAN TILL

Jag vill också nämna några övriga chakran som kan vara bra att känna till.

Jordstjärnan är brunt eller svart och beläget 30 – 45 cm under fötterna. Chakrat sammanlänkar oss med den magnetiska kärnan i vår planet. Chakrat kan ses som våra rötter. Kristall: Svart Turmalin.

Fotchakrat är brunt och när man har balans i detta chakra är man jordad och i kontakt med sina rötter. Kristall: Rökkvarts

Handchakrat är vanligtvis rött. Balans i handchakrat visar på pålitlighet och att man är i spirituell, emotionell och mental balans. Kristall: Röd Jaspis

Det åttonde chakrat är placerat en armlängd ovanför huvudet. Färgen är vit till guldskimrande och detta chakra är egentligen mer en portal än ett chakra. Här kommer du i kontakt med universums energi, du kommunicerar med och rör dig i andra världar och du är kontakt med ditt kosmiska jag. Kristall: Aqua Aura och Selenit